Friday, February 22, 2013

Queso Napolitano-delicious Latin dessert

This dessert is somewhere between flan and cheesecake, and it is DELICIOUS! I first ate this in Yucatan and it was love. It is, hands down, my favorite Mexican dessert. The English translation follows the Spanish. I baked this at 325 convection in a ring mold, and it was ready in 1hr and 10 minutes. Next time, I'll set the timer for 1 hr and check it. I also added the grated rind of a lime.

1 taza de azucar granulada
3/4 taza de azúcar granulada  
1 lata (12 fl. oz.) de leche evaporada CARNATION Evaporated Milk  
1 lata (14 oz.) de leche condensada CARNATION Sweetened Condensed Milk   
1 paquete (8 oz.) de queso crema, ablandado   
5 huevos grandes  
1 cucharadita de extracto de vainilla  

PRECALIENTA el horno a 350º F.   

CALIENTA la taza de azúcar en una olla pequeña de fondo grueso sobre fuego medio-bajo, revolviendo constantemente durante 3 a 4 minutos o hasta que se disuelva y adquiera el color del caramelo. Rápidamente vierte el caramelo sobre el fondo de un molde con capacidad de 2 litros. 

COLOCA la 3/4 taza de azucar, la leche evaporada, la leche condensada, el queso crema, los huevos y la vainilla en el vaso de la licuadora y tápalo. Mezcle hasta obtener una mezcla homogénea. Vierta la mezcla en el molde caramelizado. Pon el molde dentro de una fuente para horno de 13 x 9-pulgadas. Llénala con agua tibia hasta que alcance una altura de 1 pulgada. 

HORNEA por 1 hora y 20 a 30 minutos o hasta que inserte un cuchillo cerca del centro y salga limpio. Saque el flan del baño María; enfría a temperatura de ambiente en una rejilla de alambre. Refrigera por varias horas o durante toda la noche. Desliza un cuchillo alrededor del borde del molde; agita el flan delicadamente para desprenderlo. Voltea el flan en un plato para servir.

1 cup grqnulated sugar
3/4 cup granulated sugar
1 12oz can evaporated milk
1 14oz can sweetened condensed milk
1 8oz pkg cream cheese at room temperature
5 large eggs
1 tsp vanilla 

Preheat oven to 350.

Make caramel:  Heat the 1 cup sugar in a heavy bottomed pan on medium low heat, swirling constantly for 3-4 minutes or until the sugar is caramel-colored.  Rapidly, pour the caramel into the bottom of a 2 liter oven-proof mold.

Place the 3/4 cup sugar, milks, cream cheese, eggs and vanilla into a blender or food processor and process until smooth.  Turn the mixture into the caramel-lined mold.  Place the mold into a 13 x 9 inch pan and fill with about 1 inch of water.

Bake for 1 hr and 20 minutes - 1 hr and 30 minutes or until a knife inserted in the middle comes out clean.  Take it out of the oven and out of the bain marie.  Cool and then refrigerate for several hours or overnight.
Run a knife around the mold and unmold onto a serving platter.

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